Remedial Massage

0599-852880

wat zijn triggerpoints

Triggerpoints zijn kleine, voelbare verhardingen in een spier, die zeer drukpijnlijk zijn. Een spier met een triggerpoint erin is ook zeer pijnlijk bij rekken.

Een triggerpoint bestaat uit kleine spiervezels, die vast en verkrampt in elkaar zitten (contractieknopen). Aanvoer van voedingstoffen wordt hierdoor moeilijk en afvalstoffen kunnen niet gemakkelijk worden afgevoerd. De bundel van spiervezels waarin het triggerpoint zich bevindt, wordt samengetrokken en is voelbaar als een strakke band in de spier. De spier raakt verkort en slechter doorbloed. In deze toestand zal gebruik van de spier leiden tot uitputting en pijn: hij raakt verzwakt. Andere spieren zullen de taak van de verzwakte spier over gaan nemen. Als dit voortduurt, raken ze overbelast en zullen ook hier triggerpoints gaan ontwikkelen.

Verschijnselen die door triggerpoints veroorzaakt kunnen worden zijn:
• Pijn gelokaliseerd in een bepaald gebied, kenmerkend voor de spier. Ook tintelingen of een doof gevoel kunnen in dit gebied optreden.
• Veranderingen in spierfunctie zoals spierverkortingen (dit veroorzaakt bewegingsbeperkingen en stijfheid in de gewrichten) en krachtafname.

 

hoe ontstaan triggerpoints

Triggerpoints kunnen op verschillende manieren ontstaan. De meest voorkomende oorzaak is chronische overbelasting van de spier, bijvoorbeeld door een langdurige verkeerde (werk)houding of verkeerde leefgewoontes.

 

behandeling

Als de pijnklachten in kaart zijn gebracht, ga ik op zoek naar de spieren die de pijn zouden kunnen veroorzaken. Daarbij wordt gekeken naar spierlengte, spierkracht en de aanwezigheid van triggerpoints. De triggerpoints bevinden zich in een verharde streng in de spier en voelen aan als een plaatselijke verdikking. Druk op een triggerpoint kan zeer pijnlijk zijn en wekt vaak de voor de cliënt herkenbare klachten op.

De therapie is gericht op het losser maken van de verharding in de spier (triggerpoint), waardoor de spierspanning afneemt: hierdoor raakt de spier weer ontspannen en kan de normale spierstofwisseling herstellen. De pijn wordt hierdoor minder. Met rekoefeningen wordt de lengte van de spier genormaliseerd. Waar nodig wordt met bewegingsoefeningen de volledige beweeglijkheid weer bereikt.

Samen met de cliënt wordt gekeken door welke factoren in het dagelijks leven de triggerpoints in stand gehouden worden en hoe u dit kunt veranderen.
U wordt waar mogelijk begeleid bij het uitbannen van deze factoren.